Textiel scheiden blijft belangrijk
Er zijn de laatste tijd veel berichten in de media over de inzameling van kleding. Begin september meldde de NOS dat er wereldwijd minder vraag is naar tweedehands kleding.
Druk op textielmarkt
De textielmarkt heeft het zwaar, met veel problemen zoals vervoersproblemen in Afrika, de oorlog in Oost-Europa en de grote hoeveelheid kleding van slechte kwaliteit (ultra fast-fashion). Hierdoor hebben bedrijven die kleding sorteren en recyclen het moeilijk.
Toch blijft het scheiden van textiel belangrijk! Te veel textiel gooien we nog in het restafval. Dat is jammer, want dan wordt het verbrand. Textiel dat je in de textielcontainer gooit of naar de milieustraat of kringloop winkel brengt, wordt hergebruikt en krijgt een tweede leven. Goede kleding kan opnieuw worden gedragen en van kapotte kleding en ander textiel kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Meerlanden werkt hiervoor samen met Wieland. Uw textiel wordt dus opnieuw gebruikt in plaats van weggegooid.
Hans Bon, directeur Wieland
“We doen er alles aan om kostbare, klimaat belastende materialen, opnieuw te gebruiken. We zullen veel meer moeten investeren om afgedankt, niet herdraagbaar textiel, als circulaire, secondaire grondstof, opnieuw in te zetten bij het maken van nieuw textiel. Het is dus van groot belang om textiel te blijven inzamelen."
Textiel wordt ...
Oude kleding wordt nieuwe kleding. Daarnaast kan textiel gebruikt worden voor isolatiemateriaal, autostoelen, poetslappen, matrassen, vloerbedekking, dekens etc.
Meerlanden en Wieland recyclen textiel
Alle kleding die vanuit de regio wordt aangeleverd bij Meerlanden gaat naar Wieland. Dit bedrijf zorgt ervoor dat ieder jaar ongeveer negen miljoen kilo gebruikte kleding weer opnieuw gebruikt kan worden. Zij sorteren de kleding in twee groepen: kleding die opnieuw kan worden gedragen en kleding waar ze van de grondstoffen nieuwe producten van maken. Wieland gebruikt een techniek die Fibersort heet, waarmee kleding wordt gescand en gesorteerd op materiaal, kleur en structuur. Samen met andere bedrijven werken ze aan een duurzame toekomst waarin nieuwe kleding wordt gemaakt van oude vezels.
Bekijk de video van Wieland voor meer informatie.
Textiel is meer dan alleen kleding
Textiel is niet alleen kleding. Ook handdoeken, dekens, lakens, knuffelberen, gordijnen, petten en tassen vallen hieronder. Het textiel hoeft niet heel te zijn als je het in de textielcontainer gooit. Er mogen gerust kapotte, versleten en gescheurde kleding en doeken ingeleverd worden. Ook je oude, versleten schoenen mogen in de inzamelcontainer voor textiel.
Let wel op dat u uw textiel droog in een plastic zak inlevert. Alleen dan kunnen we uw textiel goed hergebruiken en benutten.
Zie ook Kleding en textiel - Meerlanden - Samen sneller circulair
Andere keuzes: weggeven, verkopen of repareren
Naast het inleveren van je oude kleding (in textielcontainers, bij milieustraat of kringloopwinkel), kun je ook denken aan weggeven, verkopen of repareren. Breng kleding die je zelf niet meer draagt bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Zo maak je iemand anders blij en krijgt je kleding een tweede leven. Textiel scheiden blijft dus zeker de moeite waard!