Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Textiel scheiden nog steeds zinvol

De afgelopen tijd verschenen er regelmatig artikelen in de media over de inzameling van textiel. In een artikel van de NOS vorig weekend (d.d. 1september) wordt gedeeld dat de vraag naar gebruikte kleding wereldwijd is afgenomen.

11 september 2024

Druk op textielmarkt

De textielmarkt ervaart momenteel sterke druk. Er zijn overvolle afzetkanalen. Complexe mondiale factoren zoals logistieke problemen in Afrika, de oorlog in Oost-Europa en de overmatige aanvoer van textiel van lage kwaliteit (ultra fast-fashion) leiden tot een ernstig verstoorde markt. Hierdoor staan de sorteer- en recyclebedrijven onder druk.

Toch blijft het inzamelen (en scheiden) van textiel zinvol! Ingezameld textiel zorgt voor het sluiten van de kringloop. Kleding die nog goed is kan worden hergebruikt. En anders kunnen er mooie nieuwe producten van gemaakt worden. Meerlanden werkt hiervoor samen met Wieland.

Hans Bon, directeur Wieland
“We doen er alles aan om kostbare, klimaat belastende materialen, opnieuw te gebruiken. We zullen veel meer moeten investeren om afgedankt, niet herdraagbaar textiel, als circulaire, secondaire grondstof, opnieuw in te zetten bij het maken van nieuw textiel.

Het is dus van groot belang om textiel te blijven inzamelen. Oude processen zullen moeten veranderen om dit te kunnen blijven doen!”

Textiel wordt ...

Oude kleding wordt nieuwe kleding. Daarnaast kan textiel gebruikt worden voor isolatiemateriaal, autostoelen, poetslappen, matrassen, vloerbedekking, dekens etc.

Meerlanden en Wieland zorgen samen voor recycling van textiel

De inhoud van alle textielcontainers van Meerlanden gaat naar Wieland. Wieland brengt jaarlijks zo’n negen miljoen kilo gebruikt textiel weer terug in de kringloop in de vorm van herbruikbare kleding (kleding die opnieuw gedragen kan worden) en waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Wieland sorteert het ingezamelde textiel in deze twee hoofdstromen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van Fibersort, een technische innovatie waarmee gebruikte kledingstukken gescand en gesorteerd kunnen worden naar samenstelling, kleur en structuur van het materiaal. Met deze technologie werkt Wieland Textiles samen met ketenpartners aan een duurzame revolutie in de mondiale textielindustrie: productie van nieuwe kleding met vezels uit gebruikt textiel. Alle (grondstoffen uit) textiel wordt op deze manier hergebruikt.

Bekijk de video van Wieland voor meer informatie.

Textiel is meer dan alleen kleding

Textiel is niet alleen kleding. Ook handdoeken, dekens, lakens, knuffelberen, gordijnen, petten en tassen vallen hieronder. Het textiel hoeft niet heel te zijn als je het in de textielcontainer gooit. Er mogen gerust kapotte, versleten en gescheurde kleding en doeken ingeleverd worden. Ook je oude, versleten schoenen mogen in de inzamelcontainer voor textiel.

Zie ook Kleding en textiel - Meerlanden - Samen sneller circulair

Weggeven, verkopen of repareren

Denk naast je textiel inleveren in de textielbak of op de milieustraat ook eens aan het repareren, verkopen of weggeven van je kleding. Hiermee maak je iemand blij en geef je kleding een 2e leven. Textiel scheiden is en blijft nog steeds de moeite waard!