Een gezonde en veilige openbare ruimte – de aanpak van invasieve exoten
Meerlanden werkt samen met gemeenten continu aan een gezonde en veilige openbare ruimte. Hierin staan we soms voor een uitdaging, bijvoorbeeld de aanpak van invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw.
Waarom zijn deze planten invasief?
De Japanse Duizendknoop en Reuzenberenklauw komen van nature niet in Nederland voor, verspreiden zich snel en vormen nu een bedreiging voor onze fysieke leefomgeving.
De keuze om deze invasieve exoten aan te pakken is gebaseerd op de verwoestende impact die ze hebben op de biodiversiteit en de mogelijke gezondheidsrisico's. Naast deze directe effecten op de natuur hebben ze ook impact op de openbare ruimte. De Japanse Duizendknoop staat bekend om zijn destructieve wortelstelsel. Zijn wortels gaan dwars door beton, kademuren en straten. De Reuzenberenklauw, met zijn grote bladeren, verstoort niet alleen lokale ecosystemen, maar kan ook een bedreiging vormen voor mens en dier. Van het sap de bereklauw kun je ernstige brandwonden krijgen.
In kaart gebracht
Meerlanden wil in kaart brengen waar deze invasieve exoten, zoals de Japanse Duizendknoop en de Reuzenberenklauw, zich bevinden en op welke manier we ze het beste kunnen bestrijden. Deze bestrijding is onderdeel van een langetermijnproject, waarbij we niet alleen bestrijden, maar ook de verspreiding en ontwikkeling van deze invasieve planten monitoren.
Onze aanpak richt zich op de gemeentes waar Meerlanden mee samenwerkt en het beheer van de openbare ruimte voor verzorgt. Samen werken we aan monitoring, preventie en effectieve bestrijdingsmaatregelen.
Het doel: een groene, gezonde leefomgeving.