Skip naar inhoud
Meerlanden Logo

Interview met Robin van Egmond over Nationale Grondstoffendag

"Samen maken we van afval de grondstof van morgen"'

6 september 2024

Interview met Robin van Egmond over Nationale Grondstoffendag: "Samen maken we van afval de grondstof van morgen"

Vandaag, zaterdag 7 september 2024, is het Nationale Grondstoffendag, een dag waarop we extra aandacht vragen voor de opgave en de rol van overheden op gebied hergebruik en verwaarden van grondstoffen en het belang van afvalscheiding. Robin van Egmond, Grondstoffenmanager bij Meerlanden, vertelt ons waarom deze dag zo belangrijk is en hoe Meerlanden juist al veel samenwerkt met overheden, bedrijven en andere partijen om te bouwen aan een circulaire economie.

Robin, wat is het doel van Nationale Grondstoffendag?

Robin: "Nationale Grondstoffendag draait om bewustwording: het besef dat afval eigenlijk een waardevolle grondstof is. We willen mensen laten zien hoe belangrijk het is om goed te scheiden en de rol die wij allemaal spelen in het recyclen en hergebruiken van grondstoffen. Maar het gaat ook over samenwerking. Samen met de overheid en andere partijen werken we aan een circulaire toekomst waarin we onze grondstoffen optimaal benutten."

Hoe werkt Meerlanden samen met de overheid aan een circulaire economie?

"Samenwerking met de overheid is cruciaal. De overheid heeft een faciliterende en sturende rol als het gaat om circulariteit. Ze scheppen de kaders waarin circulaire initiatieven mogelijk worden, zoals door circulaire grondstoffen in aanbestedingen een plek te geven en heldere eisen te stellen aan kwaliteit van afvalstromen. Wij bij Meerlanden ondersteunen dit proces door ons in te zetten voor schonere afvalstromen en hoogwaardige recycling. Door samen te werken, maken we het mogelijk om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit afval."

Hoe draagt Meerlanden zelf bij aan het sluiten van de kringloop?

"Bij Meerlanden zien we afval niet als iets wat je weggooit, maar als de basis voor nieuwe producten. Onze duurzame grondstoffenregie begint al voor de inzameling. We zorgen voor een goede scheiding, verzamelen data en werken intensief samen met onze partners om de kwaliteit van grondstoffen te verhogen. Een mooi voorbeeld is onze Groene Energiefabriek, waar we van GFTe (groente-, fruit-, en tuinafval) compost en energie maken. Hoe schoner de grondstoffen zijn die we inzamelen, hoe meer waarde we eruit kunnen halen."

Wat is de rol van afvalscheiding in dit proces?

"Afvalscheiding is de eerste stap naar hergebruik. Het is ontzettend belangrijk dat afval zo schoon mogelijk wordt gescheiden. Bij Meerlanden helpen we bedrijven en huishoudens om afvalstromen schoon te houden en goed te scheiden. Hoe schoner de stroom, hoe beter we kunnen recyclen. Dat geldt bijvoorbeeld voor GFTe, maar ook voor plastic, blik en drankenkartons (PBD). Door goed te scheiden, kunnen we de recyclingdoelstelling van 60% in 2030 halen."

Wat kunnen we als inwoners doen?

"Het begint bij jezelf: door bewust je afval te scheiden, draag je direct bij aan een circulaire economie. Als je bijvoorbeeld je GFTe, plastic en elektronica goed scheidt, zorg je ervoor dat deze grondstoffen een tweede leven krijgen. Bij Meerlanden helpen we je daarbij, met duidelijke instructies en de juiste faciliteiten. Samen maken we het zo makkelijker om van afval weer waardevolle grondstoffen te maken."

En hoe past het programma 'Van A tot Zero' van Meerlanden voor Bedrijven in dit plaatje?

"Met 'Van A tot Zero' helpen we bedrijven om hun afvalstromen steeds verder te reduceren en grondstoffen hoogwaardig te hergebruiken. We richten ons op slimme oplossingen om afvalscheiding zo makkelijk mogelijk te maken en restafval te minimaliseren. Dit doen we door nauw samen te werken met bedrijven en hen te ondersteunen in de transitie naar circulaire processen. Door het afval op een slimme manier in te zamelen, zorgen we ervoor dat steeds meer materialen terugkomen in de keten en opnieuw worden ingezet voor nieuwe producten. Zo maken we samen met bedrijven concrete stappen richting een circulaire economie."

“Met dit programma, dat zich focust op het maximaliseren van hergebruik en het verminderen van restafval, streeft Meerlanden ernaar om bedrijven te ondersteunen bij hun circulaire ambities. Zo sluiten we samen de kringloop, van A tot Zero!

Nationale Grondstoffendag benadrukt dat we er samen voor staan: overheid, bedrijven en inwoners. Door bewust om te gaan met afval en grondstoffen kunnen we grote stappen zetten richting een circulaire economie. Samen maken we van afval de grondstof van morgen!